Tips : Nota Ringkas Untuk UPSR
11 September 2012 @ 00:51 // {1 comment(s)}
Assalamualaikum w.b.t


Maneki Neko by *MinjiXMuu-chan on deviantART

Sorrylah harini aidiel update 2 entri dalam 1 hari -.-'
Sebab ada adik kita nih, dia tanya aidiel tips macam mana nak ingat nota seringkas yang mungkin. Sebab dia bakal menghadapi UPSR pada hari esok.


Alan : bang, boleh bagi tips camne nak hafal nota seringkas munkgin?

Okay, masa aidiel UPSR, aidiel tak ada pun buat nota-nota ringkas tuh semua. Masa UPSR, aidiel baca buku last-last minute. Jangan contohi abang kau ni :P
But, masa result keluar, alhamdulillah dapat pun aku 5A.

Okay, tips nih pernah cikgu aidiel bagi. Its up to you lah nak ikut ke tak -,-'

1. Ambik kertas A4 or kertas kajang. Lipat bahagi dua. Then, lipat lagi bahagi dua. Tak paham? Tanya parents korang. Lepas tuh, tulislah nota yg korang suka. For example, matematik. Tulis lah formula matematik yang susah korang ingat. Masa kat sekolah, hafal lah sebelum masuk dewan.

2.   Cara ke-2, ambik lah buku nota korang. Tulis setiap formula, setiap fakta 
pada buku. Kemudian baca dan baca setiap masa. Kalau ikutkan pengalaman
aidiel, buat nota ringkas dan buat point-point yang penting je. Yang dalam huraian tuh , boleh goreng nanti masa exam. Kena ingat kunci point utama jer. Kalau nak buat nota tuh, kasi cantik-cantik dan berwarna-warni. Baru otak tuh ada feel dan ada mood untuk menghafal, ok!

Okay, itu je. Otak dah blank. Takda idea lain. Jadi, korang hanya perlu USAHA + DOA + TAWAKAL dengan Allah. Insyallah, boleh berjaya jugak :)





home about Stuff Contact


Profile
Aidiel. 15 and introvert guy, unpredictable, indescribable. Please, open my source page is prohibited.
{}

Tagboard



Experiment



Follow




Credit : X.X.X.X